Ultrahang diagnosztika

A széles spektrumú ultrahang vizsgálatokat a legkorszerűbb, magas színvonalú GE Voluson S6-os  géppel végezzük. Klinikánkon ultrahang vezérelt biopsziás mintavételekre is van lehetőség, rövid várakozási idővel a citológiai vagy szövettani eredményre.

Ultrahang

Az ultrahang vizsgálat egy gyors, és teljesen fájdalommentes diagnosztikai eljárás, amelynek segítségével belgyógyászati, endokrinológiai, urológiai, nőgyógyászati, ízületi és ereket érintő betegségek egyaránt diagnosztizálhatóak.

A széles spektrumú ultrahang vizsgálatokat a legkorszerűbb, magas színvonalú GE Voluson S6-os géppel végezzük. Klinikánkon ultrahang vezérelt biopsziás mintavételekre is van lehetőség, rövid várakozási idővel a citológiai vagy szövettani eredményre.

A Dimenzió Orvosi Klinika Radiológia szakrendelésén az alábbi ultrahang vizsgálatok közül választhat:

• Hasi és kismedencei ultrahang

A hasi ultrahang vizsgálat során az eperendszert, májat, lépet, veséket, hasnyálmirigyet, a hasi nyirokcsomókat, a húgyhólyagot, férfiaknál a prosztatát, nőknél a méhet és a petefészket vizsgáljuk hasfalon keresztül. A hasi ultrahang segítségével meghatározható a vizsgált szerv mérete, felfedezhetők a kóros eltérések, megnagyobbodás, gyulladásra utaló jelek valamint kimutatható az esetleges vérzés.

Hogyan készüljön fel a hasi ultrahangra?

  • Az ultrahang vizsgálat előtt 6 órás éhgyomor szükséges.
  • Fontos, hogy a vizsgálat időpontjában tele legyen a húgyhólyag.
  • Szokásos gyógyszereit be lehet és be is kell venni.
  • A vizsgálatot megelőző órákban vizet ihat, de más folyadék (kávé, tea, stb.) nem fogyasztható.

• Pajzsmirigy ultrahang

A pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigyek, valamint a nyaki lágyrészek, a nyálmirigyek és a nyaki nyirokcsomók ultrahangos vizsgálata a beküldő orvos kérésének, illetve a páciens klinikai panaszainak megfelelően történik. A pajzsmirigy ultrahang segítségével meghatározható a mirigyállomány nagysága, felépítése, feltárhatók az esetleges kóros elváltozások és gyulladások is.

 

• Nyaki ultrahang

Nyaki ultrahang segítségével a carotis rendszer nyaki szakaszát, valamint a kétoldali a. vertebralisokat (gerincmenti verőér) vizsgáljuk. Az agy vérkeringéséért felelős erek falának állapotát, az erek szűkületét lehet a módszerrel kimutatni. Indokolt elvégezni a vizsgálatot magas vérnyomás betegség, dohányzás, érszűkület, magas koleszterinszint, vagy érbetegségek családi halmozódása esetén, szívműtét előtt.

 

• Alsó végtagi vénás keringés

A vizsgálatot leggyakrabban mélyvénás trombózis gyanúja esetén, annak diagnosztizálására vagy kizárására végezzük. A vizsgálat a vénás rendszert ábrázolja, a végtagok artériás keringésének vizsgálatában csak bizonyos, limitált kérdések megválaszolására alkalmas. Az alsó végtagi érszűkület diagnosztikájához szükséges kiáramlási pálya és a kollaterális keringés megítélésére, “szűrésként” az ultrahang vizsgálat nem alkalmas.
Fontos, hogy amennyiben korábban trombózist diagnosztizáltak Önnél, ebben az esetben félévente javasolt az ultrahangos kontroll vizsgálat!

 

• Emlő ultrahang

Az emlő ultrahang vizsgálat sugárterheléssel nem járó, fájdalommentes vizsgálat, bármilyen életkorban és állapotban (akár terhesség alatt is) végezhető és megismételhető.
Az utlrahangos vizsgálat az emlők szöveti- és szerkezeti elváltozásainak (ciszta, daganat, stb.) kimutatására alkalmas, gyors és megbízható diagnózist biztosít.

 

• Ultrahang vezérelt biopszia

Klinikánkon a felületesen elhelyezkedő képletekből (megfelelő klinikai indikáció esetén!) lehetőség van ultrahang vezérelt biopsziás mintavételekre is, rövid várakozási idővel a citológiai vagy szövettani eredményre.
Ennek költsége a vizsgálat díján felül fizetendő.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy klinikánkon a legmagasabb színvonalú ellátást biztosítsuk Önnek modern és kellemes környezetben! Jelentkezzen be hozzánk, foglaljon időpontot még ma!

Szakorvosaink

Dr. Hajnal Klára

radiológus szakorvos

Dr. Szabó Zsuzsanna

RADIOLÓGUS SZAKORVOS

Árlista

Ultrahang vizsgálatok

 

Has és kismedence 22 000 Ft
Has és kismedence + nyirokrégiók 27 000 Ft
Emlő 22 000 Ft
Nyaki lágyrész 22 000 Ft
Nyaki erek 22 000 Ft
Egyoldali végtagi erek 22 000 Ft
Kétoldali végtagi erek 37 000 Ft
Végtagi lágyrészek, izmok 22 000 Ft
Aspirációs cytológiai mintavétel 27 000 Ft
Core biopsia 70 000 Ft
Konzultáció 12 000 Ft

 

Elérhetőségek

2040 Budaörs, Lomnici köz 19.

(munkanapokon 9:00 és 17:00 óra között)

Telefonos előjegyzés

Leletekkel kapcsolatos ügyintézés

Rendelőnkben készpénzes és kártyás fizetésre van lehetőség. EP kártyára számlát tudunk kiállítani, de azzal fizetni nem lehet.

Klinikánk Budaörs központjában helyezkedik el, autóval és tömegközlekedéssel egyaránt könnyen megközelíthető. Gépjárművel érkező pácienseink számára parkolási lehetőséget biztosítunk.